KLASIKY VOL.I

Klasické, neznámé a málo připravované koktejly.
The Modern Bartender, 1884, O. H. Byron
MARTINEZ
Podle koktejlových historiků se Martinez vyvinul z Manhattanu a předcházel vzniku Martini a následně Dry Martini koktejlu. Objevil se tedy někdy kolem let 1860 až 1870. První zaznamenaný recept pochází z knihy od O. H. Byrona The Modern Bartender z roku 1884, kde je zapsán jako varianta Manhattanu.

Důležitá otázka je jaký gin měl Byron na mysli? V té době totiž pro nás dnes tak běžný London Dry Gin nebyl lehce dostupný a tak se předpokládá, že první varianty Martineze byly míchány z geneveru, případně Old Tom ginu.

Dalším typickým prvkem Martineze je využití sladkého červeného vermutu místo suchého a to klidně v poměru 1:1. V době kdy objednávka na Martini cocktail v poměru 8:1 není ničím výjimečným, působí množství vermutu skoro nepatřičně. Nicméně tato varianta patří k mým nejoblíbenějším.





Martinez
MARTINEZ (jak ho mám rád já)

40 ml Genever oude
40 ml Antica Formula/Punt e mes (smooth/herbal)
8 ml Luxardo Maraschino
2 dash Angostura Aromatic Bitter


Jak už to u koktejlu bývá - neexistuje jeden přesný recept a tak můžeme najít spoustu lepších jindy horších variant. V podstatě platí, že každý barman věnující se svědomitě svému řemeslu má v rukávu nějakou tu variantu.

Další doporučené verze:

Martinez Genever (Perfect)

60 ml Genever oude
15 ml  dry vermouth
15 ml sweet vermouth
4  ml Luxardo Maraschino

Martinez Old Tom

60 ml  Old Tom gin
8 ml dry vermouth
20 ml sweet vermouth
8 ml Luxardo Maraschino
1 dash Angostura Aromatic Bitter

                                                                                                                                                                   

LUCIEN GAUDIN

45 ml Broker's (london dry gin)
22 ml Cointreau
22 ml Campari
22 ml Noily Prat Dry

Twist na klasické Negroni, využívající suchý vermut místo sladkého, doplněný o pomerančový likér. Nutnost pro milovníky Negroni. 
Vytvořený k poctě francouzského šermíře Luciena Gaudina, který získal v roce 1924 a 1928 zlaté medaile. 

Jako ozdobu používám grepovou kůru, s pomerančovou nebo citrónovou chybu neuděláte.

                                                                                                                                                                   

LA PERLA

40 ml Don Julio Reposado
40 ml Colosia amontillado (původně Manzanilla sherry)
15 ml Xanté
garnish: citrónová kůra

Koktejl připravíme v míchací sklenici. Fantastické propojení tequily s jejími zemitými, vanilkovými tóny a jemnou zakouřeností. Ke konci obrovsky vystupuje suché sherry. To dodá koktejlu neskutečně dlouhou dochuť, která se vyvíjí přes oříškové, mírně houbové až po slané tóny. Xanté - švédský hruškový likér založený na cognacu (kde Švédi vzali hrušky a cognac?) přidá koktejlu ovocný tón. S citrusovou kůrou opatrně - raději ji zavěšuji na okraj. Lehký zástřik olejů postačí.

Vytvořeno Jacques Bezuidenhout roku 2010 v San Francisku.

La Perla
Lucien Gaudin

























Diffordsguide.com

Komentáře

Oblíbené příspěvky