HERITAGE

Byl podzim, slivovice a ohňů čas.
Každý koktejl z menu Impressions jsem pojal kontextuálně, chtěl jsem tedy, aby jednotlivé ingredience podporovaly myšlenku a zapadaly do příběhu. 

HERITAGE

45 ml Kleiner Silver Plum - báze
15 ml cítrónová šťáva - balanc
20 ml Lapsang Souchong sirup - doplnění chuti, uzenost - umami
20 ml jablečný džus - prodloužení
1 pol. lžíce Povidla - ovocná složka
1 lžička jedlá hlína


U heritage mě inspirovaly ohně, které jsme na podzim zakládali, opékali v nich brambory a zahřívali se slivovicí. Doma pak následovala buchta s povidly a černým čajem. 
Slivovice byla tedy jasnou volbou. Je to destilát, se kterým velmi rád pracuji. Jako ovocná pálenka má své výhody v čistotě projevu, čitelnosti. Jinak řečeno nese jasnou chuť. Povidla k Moravě patří stejně neodmyslitelně, koktejl doplňují o ovocnou složku a dodávají texturu. Lapsang je ingredience netradiční - jedná se o čínský černý čaj, používám ho v podobě sirupu. Dodá koktejlu uzenou příchuť, kterou získal při sušení na otevřeným ohněm nejčastěji z borového dřeva. Též posiluje chuť povidel a dodává téměř masitou chuť. 


Jedlou hlínu pro mne naštěstí připravuje náš fantastický cukrář (dlouhý život jeho rodu). Sypeme ji do každého drinku, tak abyste ji museli nevyhnutelně požít. Má slano-sladko, čokoládovo-ořískovou chuť. Krásně se propojí s koktejlem. 
Hlavním důvodem pro její použití bylo, že pokud skrze ni pijete vnímání chuti je odlišné. Nutí vás se do koktejlu zakousnout. 

Lapsang sirup
10 g Lapsang čaj
500 ml vody
500 g cukru krystal

Uvaříme čaj z 6 gramů Lapsangu, necháme 4 minuty vyluhovat. Do přecezeného čaje vsypeme cukr a při zahřívání cukr rozpustíme. Zbylé 4 g čaje dáme do sklenice s připraveným sirupem luhovat v chladu přes noc. Scedíme.



Impression - z ang. dojem, otisk

Je mé signature koktejlové menu, obsahující 8 koktejlů. V rámci tohoto menu jsem se zabýval různými událostmi a situacemi a snažil se je interpretovat. Zachytit, jak na mě tyto imprese působí.

Pod štítkem Impressions vám tyto koktejly budu představovat podrobněji. 

Komentáře

Oblíbené příspěvky