Infuze kreativity - destilace myšlení

Co je to kreativita? Jak to vypadá, voní, chutná? Balancuje se to limetkou? Upřímně netuším, psát o něčem nehmotném je úkol hodný spisovatele fantastické literatury. A jestli něco, tak tohle nejsem. Jsem barman a tak k tomu zkusím přistoupit kreativně, když už jsem tedy součástí tohoto krásného kreativního oboru. 



Zhmotním si tuhletu entitu, schopnost, která poletuje kolem nás a vždy, když ji potřebujeme, jde na procházku. Pro mě je kreativita jako žena na baru, kterou čím víc chcete, tím je dál. Nesmíte se však přestat snažit, nesmíte polevit a pak jednou možná se k vám nakloní a pošeptá vám tu jedinečnou, světazpásnou myšlenku. Jak interpretovat starou klasickou recepturu, jak lépe skladovat ovoce, jak inovativně použít kůru na garnish. Všude tady se její pomoc hodí. 

Není ji lehké zaujmout. Občas na ni lze vyzrát nezávazným flirtem, no většinou jde o dlouhodobé přípravy, plánování a napětí před prvním randem. 

Chcete-li z ní učinit svou partnerku, chcete-li s ní trávit čas – je třeba se o ni starat. Že jste to vy, prozradím jak se starám o tu svoji. 

Přemýšlejte nad tím co jí chcete říct, co vůbec chcete říct? Vědět totiž jaký drink chcete připravit je zásadní proto umět ho vytvořit. Budete se bavit s hipsterskou bandou u mezcalu nebo jdete na sklenku cognacu s váženou paní?

Když už víte co chcete říci, postupujte po malých krůčcích, ale systematicky. Je to trochu nevyzpytatelná mrcha, někdy si libuje v chaosu, jindy se bez přesně určených pravidel ani neobjeví. Pravidla ale dají vašemu snažení konstrukci, na které můžete svůj nápad vystavět. 

Najděte více témat a bavte se o nich zároveň, zkuste řešit více věcí než tu jednu jedinou. Když na chvilku popojdete, nabídne se vám nový úhel pohledu. Abyste mohli nové věci vytvořit, musíte je prvně vidět. 

Vemte ji raz za čas do galerie. Má ráda barvy.

Její oblíbená otázka je „Co kdyby?“. Zkoušejte a nebojte se experimentovat. 

Nenechte se odradit, když si vás zrovna nevšímá. Ono je vlastně velmi prospěšné dát jí volnost. To, že nejste neustále s ní, je v pořádku. Ale když už s ní nejste, užijte si čas, který vám dává a představujte si ji. Zhmotněte si všechny ty linie, obrysy, textury a vůně a myslete na to jak fungují spolu. 

K tomu však potřebujete znalost. Vůbec je to důležitá věc. Tahle slečna kreativita nesnáší hloupost a lenost. Učte se, pořád, vždy a všude, abyste ji mohli ohromit. Abyste byl ten, který zná odpověď, když se bude ptát.

Stimulujte její apetit, každý týden novou chutí, novou ingrediencí. Poskytne vašim rozhovorům nekonečné téma. Neexistuje kreativní surovina, jen váš přístup k ní. Berte a interpretujte tenhle váš nový pohled, třeba na obyčejnou hrušku. Bude ji to bavit.

Nenechte se ve svém snažení nikým zastavit. Pokud máte nápad, běžte za ním byť se jiným nebude líbit. Kreativita je pouze a jenom vaše, podpoří vás a pokud se o ni budete starat, nikdy nezklame.

Užívejte si to co děláte, bude ji to fascinovat a ráda se připojí. 

Berte ji do společnosti a ptejte se lidí a ptejte se hlavně lidí, kterých se normálně neptáte.

Nestarejte se o to, jestli někdo už vytvořil něco podobného. Pokud je vaše řemeslo perfektní, váš přístup kreativní, je originalita přirozeným výsledkem vašeho činění.

Nesnažte se být kreativní. Prostě se bavte. Dělejte s pokorou a úctou to, co máte rádi. Kreativita přijde sama. Ono na konci dne, když s úsměvem servírujete ten perfektní drink, který je důkazem vašeho umění, jde jen o to abyste byli vy a vaši hosté spokojení. 

Komentáře

Oblíbené příspěvky