SOUP
Polévka je základ.
![]() |
foto: Tino Kratochvíl |
SOUP
40 ml Nikka from the Barrel
10 ml Shochu zaki infuze kumquatem
5 ml 2:1 sirup
15 ml voda
2 střiky kardamonové tinktury
zástřik parfémem ze zeleného čaje a jasmínu
Passionfruit & Saigon skořice v podobě nudlí
Calpis & Sesam kostky
Asie je zřejmou inspirací pro koktejl Soup, který stojí mezi dvěma kategoriemi - Old Fashioned a Mizuwari.
Mizuwari je název pro nápoj sestávající se z destilátu naředěného vodou, podávaný na ledu. Původně vznikl pro shochu, nyní se spíše spojuje s whisky. Pro mnohé konzervativce je tato praktika nepřijatelná, byť si často rádi pochutnají na Rob Royi nebo Old-fashioned, kde zavodnění činí i jednu třetinu objemu. Myslím však, že právě díky vhodnému zavodnění dochází k rozprostření chutí, větší čitelnosti a tedy i kvalitě drinku. Zároveň chápu výtku vůči používání vody k ředění destilátů, neboť pro samotné výrobce destilátů je voda zcela zásadní a věnují jí velkou pozornost.
Dokud jsem do Soup vodu nepřidával, neměl koktejl balanc. Na rozdíl od old-fashioned totiž Soup neobsahuje bitter, který by vyvážil sladkost sirupu a tak k tomuto účelu posloužila právě voda. Sirup přidávám kvůli texturě.
Nikka from the Barrel je fantastická japonská whisky, díky vyššímu procentu alkoholu velmi vhodná i k míchání, neboť se její charakter zavodněním neztrácí.
Shochu je japonský destilát z rýže, ječmene, batátů, pohanky nebo hnědého cukru. Dosahuje maximálně 45% obsahu alkoholu, přičemž nejběžnější voltáž je kolem 25%. Většinu shochu, kterou jsem ochutnal bych přirovnal k velmi čisté vodce s několika málo aromatickými liniemi. Rozdíly jsem nacházel hlavně v textuře a after-taste.
Shochu infuzujeme sous-vide kandovaným kumquatem, ze kterého předtím opláchneme přebytek cukru. Použití kandovaného ovoce mi zaručilo chuťovou stálost. Používáme shochu značky Kannoko, které je destilováno z ječmene a zraje tři roky v dubových sudech, vzdáleně připomíná velmi jemnou irskou whisky.
![]() |
Nikka From the Barrel |
Co by to bylo za polévku bez nudlí?
Nejsem velký fanda molekulární mixologie ani kuchyně, nicméně některé její aspekty jsou velmi zajímavé a pokud jsou použity citlivě mohou být velmi účelné, účinné a zábavné.
Přesně tak jsme chtěli molekulárku zapojit do našeho menu. Využili jsme ji tedy pro garnish koktejlu - nudle a kostky připomínající dragonfruit. Nudle vyrábíme z kombinace passion fruit juice a asijského sirupu (mix Saigon skořice, chilli, limetové listy, badyán). Tuto směs želírujeme pomocí Agar-Agar v prášku, přesný poměr je zásadní a pro všechny ingredience a kombinace neplatí stejná poučka. Následně směs nalijeme v tenké vrstvě na plech a po ztuhnutí nařežeme na dlouhé nudličky.
Kostky vyrábíme z japonského nápoje Calpis - chuťově má nejblíže sirupu ze syrovátek doplněný o citrusovou esenci. Calpis naředíme, doplníme o olej z praženého sesamu, prach z wakame a černý sesam.
Kardamonová tinktura je založená na vodce a maceraci zeleného kardamonu při pokojové teplotě, následně přidáváme mořskou sůl, která odstraňuje hořkost. Tinktura dodává tělu koktejlu kořenitost.
Parfém je vyroben za pomocí studené infuze zeleného čaje a jasmínových květů ve vodce, krásně koktejl osvěží.
Ke koktejlu servírujeme hůlky. Je zábavné koktejl srkat z misky a často si ostatní hosté myslí, že opravdu podáváme polévku, nezřídka se nás pak ptají, jakou jsme navařili. O co větší radost mám, když můžu odpovědět: „Z whisky!“
Suma Sumárum:
- Správné zavodnění je velmi důležité.
- Na kvalitě ledu i vody velmi záleží.
- Hořkost se dá balancovat slaností.
- K infuzování se dá použít i kandované ovoce.
- Agar se přidává v poměru 1 gr na 100 gr ingredience, kterou chcete želírovat. Kyselé složky želíruje Agar hůře.
- Agar se musí min. 5 minut povařit.
- Agar mohou vegetariáni, nahrazuje tedy želatinu.
- Ředění panáka whisky za pět set korun brněnskou kohoutkovou není dobrý nápad.
- Tinktura je nejčastěji jednodruhová infuze v neutrálním alkoholu.
- Parfémy se dají jednoduše vytvářet infuzemi.
- Pro parfém se hodí alkoholy s obsahem alkoholu kolem 35-40%. Nevhodný je vyšší obsah cukru nebo barviv.
- Alkohol se dá pro přípravu parfému nahradit destilovanou vodou.
- Tím, že se B-52 zaželíruje se její chuť nikterak nezlepší.
- A o chuť tu jde především!

Zůstaňte naladěni.
MB
Komentáře
Okomentovat